1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Kiváló szereplés a Kölcsey versmondó és népdaléneklési versenyen

A magyar kultúra napja és a Himnusz megszületésének évfordulója alkalmából az orosházi Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium ebben az évben is megrendezte a Kölcsey Ferenc versmondó és népdaléneklési versenyt. A színvonalas megmérettetésre az ország evangélikus iskoláiból, valamint a határon túli testvériskolából érkeztek általános és középiskolás diákok. A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolát, melynek tanulói évek óta kiválóan szerepelnek ezen a színvonalas versenyen, idén Máté Szabina és Weisz Tímea 8. b osztályos tanulók képviselték.

A szavalóversenyre minden résztvevőnek két költeménnyel kellett készülnie: Kölcsey Ferenc Himnuszával, valamint egy szabadon választott 19. századi magyar szerző ódájával. Máté Szabina mind a Himnuszt, mind pedig választott versét, Berzsenyi Dániel A magyarokhoz című költeményét nagyon szépen és kifejezően mondta el, elnyerve ezzel az 1. helyezést a 7-8. osztályosok korcsoportjában.

A népdaléneklési verseny résztvevői számára a szervezők minden évben kiválasztanak egy kötelező dalt, mely az idén egy Olsvai Imre által gyűjtött somogyi leánykarikázó dallama volt. E mellé próbáltak a felkészítő tanárok tanítványaikkal olyan éneket választani, melyben hallhatóvá válik a versenyző tehetsége, zenei többlete, előadási képessége. Weisz Tímea egy erdélyi, lírai hangvételű népdalt adott elő, mely gazdag díszítéseit oly finoman és pontosan oldotta meg, ami meggyőzte a zsűri tagjait, elhozva ezzel a 3. helyezést.

A programhoz kapcsolódóan egy képzőművészeti és fotópályázatot is hirdettek, s a beküldött alkotásokból a szervezők kiállítást rendeztek.  A rajzpályázatnak idén II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, a fotópályázatnak pedig a magyar nemzeti öntudat volt a témája. Iskolánkból a korábbi évekhez hasonlóan idén is szép számmal érkeztek alkotások mindkét felhívásra, melyek közül több díjazott is lett. Rajz kategóriában Kohuth Gyöngy (8. a) az 1., Péntek Albert (8.c) a 3. díjat nyerte, míg Márki Emese (7.c) különdíjat nyert (felkészítő tanáruk Buzás Mihály). Fotó kategóriában Fabó Balázs (8.b) az 1.díjjal térhetett haza.

Külön örömünkre szolgál, hogy a szavalóverseny középiskolás kategóriájában iskolánk volt tanulói is szép eredményeket értek el: Mester Dóra korcsoportjában a 3., Kovács Panna pedig 1. helyezett lett.

Versenyzőinknek, díjazottjainknak szeretettel gratulálunk, további sok sikert kívánunk.

 

                                                          Weinperné Kiszely Nóra és Paraszt Attiláné

felkészítő tanárok

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Megbízatások

Intézményvezető: Molnár Eteléné

Igazgatóhelyettesek: Csernusné Samu Edit, Egriné Tusjak Otília

Intézményünkben négy munkaközösség működik:

Alsó tagozatos munkaközösség
Munkaközösség vezető: Farkas-Gergely Arnold Zoltán

Felsős munkaközösség
Munkaközösség vezető: Fekete-Rekényi János

Tehetséggondozó munkaközösség
Munkaközösség vezető: Gazsóné Gugolya Beáta

Nyelvi munkaközösség
Munkaközösség vezető: Baginé Lőrincz Erika

Adatvédelmi felelős: Fabóné Kordoványi Enikő
Telefonszám: 06-66-312-325

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka