1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Erdélyben kirándultunk

 

Egy lángot adok, ápold, add tovább;
Csillaggal álmodik az éjszaka,
És lidércfénnyel álmodik a láp
És öröktűzzel álmodik a szívem.
Egy lángot adok, ápold, add tovább,
És gondozd híven.                       

                          /Reményik Sándor/

 

A Benkás 7. évfolyam csodálatos 5 napot töltött Erdélyben. A kirándulást anyagilag a Határtalanul pályázat, valamint a szülők biztosították.Mielőtt kiutaztunk felkészítő órákon Erdély földrajzával, híres költőivel, íróival ismerkedtünk, kézműves foglalkozáson ajándékokat készítettünk.

Két általános iskolában voltunk Magyarlónán , Székelyszentléleken, és Vajdahunyadon a Magyar Házban. Mindenhol bemutattuk Szarvast; városunk szép épületeit, iskolánkat, és környékünk természeti értékeit. Műsorral kedveskedtünk vendéglátóinknak; verses összeállítással, énekszámmal, néptánccal.

Elutaztunk Erdély szép városaiba, ahol nagyon szép várakban jártunk. Vajdahunyadon, Segesváron, Gyulafehérváron, Déván és Csíkszeredán a Mikó várban.

Sok-sok kilométert gyalogoltunk a csodás természetben, ami mindenkit lenyűgözött. A lankás zöld lejtők a birkanyájakkal, a hatalmas sziklabércek, sötétzöld fenyvesek, csörgedező patakok, madárdaltól hangos erdők vártak minket. Sokan most voltak ezen a tájon először. Lementünk a tordán a sóbánya mélyébe, sétáltunk a Tordai-hasadékban.

A Gyilkos-tó történetét a tó mellett mesélte el az idegenvezetőnk, aki földrajz szakos tanár lévén nagyon jól ismeri Erdély földrajzát, történelmét.

Nagyváradon Szent László szobránál emlékeztünk meg legendás csodatételeiről, voltunk a Püspöki székesegyházba is.. Magyarlónán a református templomban istentiszteleten vettünk részt. A lekész bemutatta a templomot és tanítottak nekünk egy éneket is. Megnéztük a Csíksomlyón a Kegytemplomot.

Kolozsváron a János Zsigmond Líceum diákjai mutatták be a város fő nevezetességeit; Mátyás király lovasszobrát és szülőházát.

A négy éjszakából hármat más-más faluban töltöttük. Magyarlónán, Székelyszentléleken és Csernakeresztúron. Mindenhol tiszta, rendezett, összkomfortos körülmények, finom ételek és barátságos kedves magyarok vártak minket.

A kirándulás rengeteg élményt adott felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. Az Erdélyben élő magyarok vendégszeretetét soha nem felejtjük és oda még visszatérünk.

                                                                                                       Podany Anna
Bencsik Tiborné
7. évfolyam

Fényképekből összeállított zenés kisfilm (slideshow)

 

Képek az előkészítő óráról

Képek a kirándulásról

Első nap

Második nap

Harmadik nap

Negyedik nap

Utolsó nap

Képek a beszámoló óráról

 

Napi ige

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Hasznos programok

Értesítések

Elektronikus napló elérése

Aktuális havi étlapok

Aktuális versenyeredményeink

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda: 
06-66-312-946
Damjanich utcai óvoda: 
06-66-313-126
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035