1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Csodák palotája a Benkában

A természettudományok alapvető ismereteinek elsajátítása napjainkban fontosabb, mint eddig bármikor. Ezért is szerzett számunkra nagy örömöt, amikor értesültünk arról, hogy iskolánk, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda a Nemzeti Tehetségprogram által támogatott NTP-KTMK-12-0047 számú, „Csodák palotája a Benkában” címmel beadott pályázatunk nyertes lett. Két és fél hónapon keresztül, 16 diákunk vehetett részt az érdekes programsorozaton.

Pályázatunk témaválasztásának elsődleges szempontja volt, hogy már 4. osztályos kortól felkeltsük az érdeklődésüket a tanulóknak a fizika, a kémia és biológia iránt. Ahhoz, hogy megértsék tanulóink a körülöttünk lévő világ természeti jelenségeit tudományos műveltségre kell szert tenniük. Gazdagító programunk fő motívuma a kísérletezés volt, mely segít e műveltség megszerzésében. A kísérletek önmagukban is motiváló hatásúak. Ha azonban a vizsgált jelenség bemutatása mellett még meglepő eredménnyel is szolgálnak, különösen hatékonyak.

Kísérletezéseink során az iskolában található taneszközök mellett a jelenségek bemutatásához olyan eszközöket is használtunk, amelyek a háztartásban vagy a ház körül is megtalálhatók. Ezzel az eljárással azt sugalltuk tanulóink számára, hogy a fizikai, kémiai és biológiai jelenségek „körülvesznek bennünket”, mindennapjaink részét képezik. Egyúttal segítettük az otthoni kísérletezést oly módon is, hogy a tanulók – a közölt leírás és fényképek alapján – a környezetükben található eszközökkel el tudják végezni a kísérleteket.

A foglalkozások jó légkörben, a tanulók aktív bevonásával történtek.

A pályázat részét képezte a Körös-Maros Nemzeti Parkban tett látogatásunk, ahol vezetőnk sok érdekességet mutatott meg számunkra a tanösvényen való sétánk alkalmával.

Két vidéki kiránduláson is részt vettünk. Budapesten ellátogattunk az új helyre költözött Csodák Palotájába, ahol önfeledten vették birtokukba a gyerekek az ott kiállított érdekesebbnél érdekesebb kísérleti eszközöket. A Tropicariumban az akvárium volt a legnépszerűbb a gyerekek körében.

 Szegeden a nemrégiben megnyílt Interaktív Természettudományi Tudástárban jártunk. Itt a kiállítás megtekintése mellett előadást hallhattunk érdekes állatokról, és a „Próbáld ki laboratórium”-ban olyan kémiai különleges kísérleteket végeztek diákjaink. A szegedi utunk végén az MTA Szegedi Biológiai Központjának biológusai adtak betekintést az ott folyó tudományos kutató munkába.

Reméljük, hogy ezekkel a tevékenységekkel, foglalkozásokkal minél több tanulónk kedveli meg a természetet, a természettudományi tantárgyakat.

Juhászné Kurucz Edit

Biológiai kísérletek

Biológiai kutatóközpont, Szeged

Csodák Palotájában

További képek

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Megbízatások

Intézményvezető: Molnár Eteléné

Igazgatóhelyettesek: Csernusné Samu Edit, Egriné Tusjak Otília

Intézményünkben négy munkaközösség működik:

Alsó tagozatos munkaközösség
Munkaközösség vezető: Farkas-Gergely Arnold Zoltán

Felsős munkaközösség
Munkaközösség vezető: Fekete-Rekényi János

Tehetséggondozó munkaközösség
Munkaközösség vezető: Gazsóné Gugolya Beáta

Nyelvi munkaközösség
Munkaközösség vezető: Baginé Lőrincz Erika

Adatvédelmi felelős: Fabóné Kordoványi Enikő
Telefonszám: 06-66-312-325

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka