1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

A gregoriántól a népéneken át a rockoperáig

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretén belül nyílt pályázatot hirdetett 2019 tavaszán NTP-MŰV-19 kódszámmal, hazai és határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatására.

Mivel intézményünk, a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola Tehetségpont, így természetes volt számunkra, hogy pályázunk.

Az NTP–MŰV–19–0040 kódszámú pályázat jóvoltából intézményünkben megvalósulhatott egy 30 órás komplex zenei tehetséggondozó program, melyre 1 500 000 Ft-ot nyert iskolánk.

A program keretén belül a X. századi magyarság egyik meghatározó uralkodójának és munkásságának bemutatását több oldalról és megközelítésből kívántuk megvalósítani, melynek eredményeként az ismeretek egymásba kapcsolódóan a diákok számára ma is példaértékű személy alakját mutattuk be. A felkért előadók mindegyike hivatásának kiválósága, akik hitelesen képesek voltak bemutatni e kornak és István király kultuszának máig fennmaradó és folyamatosan keletkező alkotásait. A program komplexitása lehetőséget nyújtott a különböző művészeti ágak (irodalom, képzőművészet, építészet, zene-, tánc-, ipar-, színházművészet) felé való nyitottság kialakítására is, valamint a keresztény értékrend a szentek életén és tettein keresztül volt nyomon követhető és érthető meg e korosztály számára.

 Maga a rockopera igen sokféle zenei stílust és nagyon fontos erkölcsi kérdéseket is felvet, miközben az ősi jog alapján élő magyarságnak a kereszténység felé nyílik az útja. A rockopera „slágereinek” éneklése a mai ifjúság számára élményt jelentő kihívás, valamint tehetséges fiatalok bemutatkozásának lehetőségét hordozza, de az együtt éneklés örömét is magába foglalja. A programban jelen volt előtanulmányként történelmi, irodalmi, képzőművészeti-építészeti, erkölcsi ismeretátadás, míg a különböző zenei kifejező módokon keresztül élményközpontú megközelítésből aktív részeseivé váltak a végső előadásnak, melyet a járványügyi helyzetre való tekintettel online formában valósítottunk meg.

Paraszt Attiláné, Kriska Zsuzsa

pályázati felelősök

 

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka