1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Az évtized innovációját sikerült megteremteni

Kényszerhelyzetben, de az évtized innovációját sikerült megteremteni – jelentette ki Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár a Magyarországi Evangélikus Egyház Nevelési és Oktatási Osztályának vezetője és az EMMI oktatásért felelős államtitkárának és helyettes-államtitkárának, Kisfaludy Lászlónak mai találkozóján, az egyház országos központjában.

A találkozó előzetesen egyeztetett témája az aktuális oktatáspolitikai kérdéseken túl az evangélikus pedagógia jövőbe mutató tervei voltak, azonban a kialakult járványügyi helyzetben az aktualitások domináltak. A Varga Márta osztályvezető asszony által kezdeményezett beszélgetésen részt vett Prőhle Gergely országos felügyelő és Krámer György országos irodaigazgató is.

A Magyarországi Evangélikus Egyház oktatási tevékenysége évszázadok óta a korszerű pedagógia hazai előfutára. Nem véletlenül emlékezik meg erről az államtitkári látogatás napján aláírt stratégiai megállapodás is, mely a magyar állam és az evangélikus egyház együttműködését szabályozza.

Az evangélikus oktatás újraindulásának 30. évfordulójára emlékeztetve Maruzsa Zoltán elmondta:

„A kormányzat kiemelt partnerként kezeli a történelmi egyházakat, az evangélikus egyházat is, emiatt fontos, hogy legyen közöttünk folyamatos párbeszéd.”

Varga Márta részletesen ismertette az egyház digitális stratégiáját valamint az elmúlt napokban hozott intézkedéseket, azok hatását az evangélikus iskolákra.  Erre reflektálva az államtitkár megállapította: „Rendkívüli helyzetben vagyunk a digitális átállással, így az előzetes tervektől függetlenül is az első helyre ugrott az ezzel kapcsolatos evangélikus tapasztalat értékelése. Látjuk, hogy az intézményekben milyen előzetes megközelítések voltak, ez tanulságos helyzet. Meg tudtuk állapítani, hogy a 2019-es informatikai beszerzés most óriási segítség az intézmények számára. Megvannak az eszközök, amivel használni lehet ezt, jól összejött a háttér. A helyzet indítása legyen optimista. Reménykeltő a vészhelyzetben való digitális tantermekre való átállás és nagyon örülök, hogy ha további visszajelzéseket kaphatunk az evangélikus egyházból is.”

Kérdésként merült fel, hogy vajon ebben a tanévben visszaállhat-e minden a régi megszokott rendbe, az államtitkár egyértelműen megfogalmazta: reménykednek benne, de nincs rá garancia. Ez alapvetően nem oktatásügyi, hanem járványügyi kérdés. Kihangsúlyozta, hogy legfontosabb, úgy meghatározni a pillanatot az iskolákba való visszatérése, amikor a visszaállás már nem árt. Abban nagyon bízik, hogy a digitális innováció és a rengeteg most létrehozott virtuális tanterem nem fog megszűnni, ha visszaáll a régi rend. Talán nem túlzás, hogy az évtized innovációja valósul meg éppen az oktatás területén.

A találkozó kiegészítő programjaként az osztályvezető kíséretében a vendégek megtekintették Luther Márton végrendeletét, ami a hely és találkozó meghatározó szellemi eseménye volt.

A teljes képgalériát megtekinthetik az evangelikus.hu oldalon.

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka