1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Barangolás Székelyföld kincsei között

Iskolánk évek óta résztvevője a „Határtalanul!” programnak, melynek keretében erdélyi kiránduláson vettünk részt 8. évfolyamos diákjainkkal. A tanulmányút célja az volt, hogy képet kapjunk az erdélyi magyarság mindennapjairól, megismerjük az iskolai életet, kapcsolatot teremtsünk a külhoni tanulókkal, s átfogóbb képünk legyen a Kárpát-medence földrajzáról, népeinek történelméről. „Barangolás Székelyföld kincsei között” címmel adtuk be a nyertes pályázatunkat (pályázati azonosító: HAT-18-01-0814).

Utazásunk első állomása Arad volt, ahol az aradi Szabadság-szobornál megemlékeztünk a 13 vértanúról, majd koszorút helyeztünk el tiszteletünk jeléül. Ezt követően meglátogattuk az aradi tizenhárom emlékművét. Lippán megtekintettük Solymos várának maradványait. A délután folyamán Déva várához látogattunk el, melynek legendáját mindannyian ismerjük. Kőmíves Kelemenné balladáját ismerve még nagyobb élmény volt számunkra a várban tett séta. Romániában csak szeptember 16-án kezdődik a tanév, így iskolalátogatásunk helyszíne a Dévai Szent Ferenc Alapítvány intézménye volt, ahol bemutattuk városunkat, iskolánkat. A Luther színjátszó csoport műsorral kedveskedett vendéglátóinknak, majd átadtuk tanulást segítő ajándékainkat az ott élő gyermekek számára. 

 

Másnap egy izgalmas utazás következett a középkori Vajdahunyad várába. A lenyűgöző szépségű kastély felfedezése után Gyulafehérváron folytatódott kalandozásunk. Megtekintettük az érseki székesegyházban Hunyadi János, János Zsigmond és Fráter György szarkofágját, valamint a csodálatos várnegyedet. Nagyenyeden meglátogattuk a híres Bethlen Gábor Kollégiumot, ahol felidéztük a Nagyenyedi két fűzfa történetét. Következett Erdély egyik különleges szépségű községe, Torockó, ahol nyáron kétszer kel fel a Nap.

Csütörtökön a tordai sóbányában folytattuk körutunkat és mindannyiunk egyik legszebb és legemlékezetesebb túráját tettük meg a Tordai-hasadékban. A nap végén  Kincses Kolozsváron barangoltunk, felkerestük Mátyás király szülőházát és szobrát.

Pénteken hazafelé indulva Nagyváradon, Ady „Pece-parti Párizsában” a püspöki székesegyházban jártunk, ahol megcsodáltuk az arannyal gazdagon díszített ereklyetartót, a Szent László-hermát, gyönyörködtünk a szecessziós építészet remekeiben. Nagyszalontán a Csonka-torony aljában Arany Jánosról szóló interaktív irodalomórán vettünk részt, majd megkoszorúztuk a költő emléktábláját.

A négynapos út alatt nemcsak Erdély kincseit fedeztük fel, hanem idegenvezetőnk, Bicsak Brigitta személyén keresztül követendő példát kaptunk az erdélyi magyarok hazaszeretetről is.

Biacsné Bajusz Szilvia

Videó a kirándulásról (Furár Dominik 8.c osztályos tanuló készítette)

 

 

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka