1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Képes útibeszámoló,

avagy benkások egy újabb külföldi kiránduláson

Talán ott kezdeném, hogy a tavalyi nagysikerű londoni kirándulás után az a gondolat fogalmazódott meg a fejemben, hogy egy kicsit közelebbi nyugat-európai úticélt választva, németországi kirándulást szervezek a következő tanévben. A német nyelvet tanuló hetedikesek számára is biztosítva a nyelvi környezetet, a Challenge Hungary Kft. katalógusából kiválasztottam az 5 napos Berlin, Drezda, Prága körutat hirdető programot. A szervezést tavaly októberben kezdtem, amely során az utazási iroda ügyvezetői által tartott előadásra vártuk az érdeklődőket. A tanév végére összeállt a csapat, és 37 fővel útnak is indultunk július 2-án hétfőn, hajnali 4 órakor!!

A korai kelés ellenére mindenki nagyon izgatottan várta az indulást, így jó tíz perccel hamarabb már el is indultunk a busszal Drezda felé. A szigetszentmiklósi megállónál egy szintén általános iskolásokból álló 7 fős csoport csatlakozott hozzánk Debrecenből, Hartman-Huszti Bea tanárnő vezetésével, akikkel az út során jó barátság alakult ki. Idegenvezetőnk, Gyuricza Péter a határ előtt szállt fel a buszra és érdekes, a gyermekek nyelvén megfogalmazott történeteivel színesítette napjainkat. A hosszú úton többször megálltunk felfrissíteni magunkat, majd a kora délutáni órákban megérkezett a jó hangulatú kis csapat Drezdába, ahol is gyalogos városnézésre indultunk. Először az Operaházat tekintettük meg két részre osztva: az egyik csoport német nyelvű, a másik csoport angol nyelvű idegenvezetéssel tekintette meg, szerzett információt a nagy múltú Operaházról.

A Frauenkirche előtti Luther szobornál meghallgathattuk a templom csodálatos harangjátékát, és az elmaradhatatlan csoportkép sem hiányozhatott.

A fáradt társaságot végül is a busz az első szálláshelyre vitte, ahol is elfogyaszthattuk a megrendelt vacsorát. Az esti focimeccs tévéközvetítése után a csapat nyugovóra tért a Cityherberge kényelmes szobáiban.

A bőséges reggeli után újra útra kerekedtünk és Berlin bevetésére készültünk. A reggeli Stau (dugó) elkerülése a buszsofőrünk számára nem okozott gondot, és kisvárosi lakosokként megtapasztalhattunk a nyüzsgő nagyvárosi forgalmat is. A következő három napban Berlin nevezetességeivel ismerkedtünk meg. A buszos és gyalogos városnézés során a Legolandbe érkeztünk. A Legoland játékbirodalma még a felnőtteket is gyermekké varázsolta, ahol nem csak a legkisebbek, de a mi kamasz gyerekeink is felhőtlen boldogságban tölthették el a rendelkezésre álló időt. A kijárat a modern városközpontba, a Potsdamer Platzhoz, az ultramodern Sony Centerbe vezetett, ahol a modern építészet remekei lenyűgöztek minket.

Pozderka Zsombor, 5.a beszámolója:

„A német kirándulást egy szóval összefoglalva: jó volt. Hogy mennyire? Nagyon. Tetszett még a Reichstag és Drezda, de a kedvencem a Legoland volt.

A Legoland-ben láthattunk R2D2-t é C3PO-t is, de őket a Madame Tussaud1s-ban is megtekinthettük. Híres focistákat, zenészeket, politikusokat, történelmi személyeket vehettünk szemügyre a viaszmúzeumban. Szelfizhettünk Angela Merkel-lel, Donald Trumpp-pal, Bruno Mars-sal, Churchill-lel, Barack Obamával, Lionel Messivel, Cristiano Ronaldoval.

Persze esténként a közös meccsnézés sem maradhatott el, amit csak tudtunk, megnéztünk. Bátran tudom ajánlani mindenkinek aki új városokat akar megismerni és aki szereti a középkori, modern, barokk és reneszánsz épületeket.”

A berlini fal múltjáról Peti, az idegenvezetőnk beszámolója alapján a volt szocialista rendszer elnyomó diktatúrájáról, a kettészakadt város életéről kaphattunk betekintést. A fal maradványairól készült fotók sem maradhattak ki természetesen. A Bundesrat megtekintése is a program része volt. A Madame Tusseaud panoptikumában fényképezkedhettünk kedvenceinkkel, híres emberekkel, politikusokkal, színészekkel, énekesekkel is.

 „Nagyon nehéz lenne azt a sok szépet pár mondatban összefoglalni, ami az utazás során ért minket. Ezért úgy döntöttem, hogy a kedvencemet mutatnám be részletesen. Ez a hely pedig a Madame T. múzeum volt. Hihetetlen hogy ilyen élethűen tudták megcsinálni a hírességeket. Bármerre néztünk, mindenhol egy-egy sztár vagy politikus állt velünk szembe. Külön tetszett az, hogy a viaszbábukat meg lehetett érinteni. Olyan érzése volt az embernek, mintha megszólalnának. A kistesóim azt hitték a képek alapján, hogy tényleg találkoztam Donald Trump-pal.

Nagyon szeretném nekik megmutatni ezt a látványosságot.”

Müller Péter, 5.b

Az „Unter den Linden” sugárúton eljutottunk a Brandenburgi kapuhoz, az Alexanderplatz-on pedig a felállított időmérő szerkezetet, az Uránia világórát tekintettük meg. Nem messze tőle, lifttel 40 másodperc alatt a TV-torony (Berliner Fernsehturm) tetejébe jutottunk, ahol lenyűgözött minket a több mint 200 méteres magasságban elénk táruló körpanoráma látványa.

A Reichstag múltja és jelene is a német történelem része. Az épületben a német Parlament ülésezett éppen. Angela Merkel rezidenciája előtt sétálva rengeteg tévékamerára lettünk figyelmesek, mint este kiderült, aznap éppen sajtótájékoztatót is tartott Orbán Viktorral.

Bagi Csanád, 7.a gondolatai:

„Soha nem fogom elfelejteni az ottani tájat, a sok barokk stílusú épületet és a nevezetes, híres helyeket. Nekem legjobban Berlin tetszett, de Drezda és Prága sem maradhat ki. A szívembe zártam azt a gyönyörű tájat Berlinről, amit a TV torony teteje biztosított nekünk.

Az ottani közlekedési lámpákon levő emberke  (Ampelmann) is még nagyon tetszett, aminek még kalapja is van, ráadásul egy egész Ampelmann szuvenír boltot is találtunk Berlinben. Hazafele jövet látogatást tettünk Prágában, ami szintén egy örök képet hagy bennem.

Remélem, még egyszer lesz még rá lehetőségem eljutni Berlinbe és megtekinteni újra Legoland-et a saját gyerekeimmel majd, ha felnőtt leszek.”

Felkerestük Berlin legrégebbi városrészét, a Nikolaiviertel-t, valamint a Nikolai-templomot, Berlin legrégebbi templomát is.

A vacsoráinkat egy kebabosnál fogyasztottuk el, ahonnan a szállásunk sem volt messze. A berlini repülőtér közelében levő szálloda két napra szolgált szálláshelyül. Az igényes, minden igénynek megfelelő szobákban az élményekkel teli napok után a társaság tagjai mély álomra hajthatták fejüket, és kipihenve, a bőséges reggeli elfogyasztása után az utolsó berlini nap következett. A Checkpoint Charlie történelmi jelentősége, a szétválasztott városról készült óriásfotók sora visszarepített minket az ötvenes évekbe, ahol akár épületeken belül is húzódott a kelet- és nyugat-berlini határvonal.

A Múzeum-sziget megtekintése előtt a híres Humboldt egyetem (die Humboldt-Universität zu Berlin) monumentális épületeit láthattuk, majd a berlini dóm (Berliner Dom) épülete nyűgözött le minket. Ez az evangélikus katedrális a Spree-folyó (der Spreekanal) északi szigetén terül el, barokk és reneszánsz stílus jegyeit ötvözve. A hatalmas belső tér, a kupola csodálatos látvánnyal kápráztatott el minket. A 223 lépcsőfok megmászása után a dóm külső részére jutottunk, ahol a TV toronyhoz hasonlóan körpanoráma tárult elénk. A templom alagsora számtalan Hohenzollern-házi uralkodó nyugvóhelyéül szolgál.

            A Múzeum-szigeten levő program zárásaként a Pergamon Múzeum (das Pergamonmuseum) gyűjteményével ismerkedhettünk meg, mely egyben Európa egyik leghíresebb múzeuma is. Az antik gyűjteményei, az előázsiai, iszlám és közel-keleti műalkotások varázslatos világába tekinthettünk bele. A 2000 négyzetmétert bejárva a mai Irak, Szíria, Törökország, Görögország területről származó kincsek vártak minket, maradandó emléket állítva e letűnt koroknak.

           

            Az egy órás időtartamú délutáni sétahajózás a Spree-folyón Berlin másik arculatát tárta elénk. A német és angol nyelvű idegenvezetés során újabb ismeretekkel gyarapodhattunk Berlin építészetéről, kultúrájáról, múltjáról és jövőjéről.

           

           

A hazaérkezésünk napja is eseménydús volt, hiszen az utolsó éjszakát ismét Drezdában töltöttük, immáron egy iskolai kollégiumban. Az ágynemű felhúzása is a gyerekek feladata volt, melyben azért mi, tanárok is besegítettünk. A tartalmas reggeli és a buszba való bepakolás után fájó búcsút vettünk Németországtól és alig másfél óra múlva már a cseh fővárosban voltunk. Idegenvezetőnk ezen a borongós napon a prágai várba vitt bennünket, ahol ünnepnap révén (Jan Husz ünnepnapja) számtalan egyenruhába öltözött zenésszel, katonával találkoztunk. A nyüzsgő Óváros csodaszép épületeit gyalogtúra során tekintettük meg, majd búcsúzásként gyorséttermi ebéddel zártuk a prágai kirándulást.

 

           

            A tíz órás hazaúton elbúcsúztunk a debreceniektől, idegenvezetőnktől és este 11 óra körül a szülők izgatottan várták gyermekeiket a megbeszélt leszállóhelyen. A fárasztó, de élményekkel teli útról pár diák beszámolót is írt.       

Diákjaink gondolatai az útról:

  • „Nos, a berlini út. Először az utazótársaság, majd a kiránduláson kötött barátságok jutnak eszembe. Aztán azok a csodaszép és érdekes helyek, amit Drezdában, Berlinben és Prágában láttunk.  Drezdában magával ragadott a Semperoper és a főtér varázslata. Berlinben a Legoland játékos világa, a második világháború nyomai és a múzeumok érdekességei fogtak meg. Prágában a hangulatos kis utcákat, a zsúfolt hidakat és a gyönyörű, régi épületeket zártam a szívembe. Kár, hogy az utoljára említett városban nem töltöttünk több időt.

Egy mondattal összefoglalva ezt a kirándulást, nekem nagyon nagy élmény volt.”

Kohut Gyöngy, 7.a

 

  • „Július 2-án korán reggel, nagy izgalommal indultunk Szarvasról. Az út hosszú volt Drezdáig, de a látvány mindent kárpótolt. Az ottani operaház és a városnézés után elfoglaltuk a szállásunkat.

Második nap reggeli után Berlinbe indultunk. Elsőprogramunk a Legoland volt. Érdekes és szórakoztatóvolt még úgy is, hogy talán ez kisebb gyerekeknek nagyobb móka. Ezután a Branderburgi kapuhoz mentünk. Sétáltunk a Spree folyó mentén és a Reichstagnál. Hosszabb buszozás után elfoglatunk a berlini szállásunkat.

Harmadik nap kicsit fáradtan, de a Madame Tussaud1s panoptikumba indultunk. A sok fotózkodás a viaszbábukkal után, kiértünk a panoptikumból és újabb kisebb séta után buszra szálltunk. Ezután az Alexanderplatz-ra mentünk, ahol a tévétorony is található. A tévétoronyba kissé nehezen, de feljutottunk. Gyönyörűpanoráma fogadott minket. A tévétorony után az Alexanderplatz-on szabadprogram volt. Újabb hosszúbuszozás után visszamentünk a szállásunkra. Az összepakolás után reggel újra Berlin belvárosába, pontosabban a Checkpoint Charlie-hoz indultunk. Ezután elsétáltunk a Múzeum-szigetre, ahol a berlini dómot tekintettük meg. A múzeumszigeten a következőprogramunk a Pergamon múzeum volt. Az utolsó programunk a hajókázás volt. A hajókázás után a busz felvett minket és elindultunk Drezdába. Utolsó éjszakánkat Drezdában töltöttük. Negyedik napon reggeli után elindultunk Prágába. A prágai városnézés után újra buszra szálltunk és haza indultunk. Kisebb megállókkal este 11 előtt megérkeztünk Szarvasra. A kirándulás egy meghatározóélmény volt számomra és biztos, hogy még szeretnék legalább egyszer Németországba és Prágába visszamenni.”

Karas Luca, 7.a

  • „Az egész kirándulás nagyon szép volt, de néhány hely különösképp megtetszett. Drezda gyönyörűóvárosa, Operaháza, temploma, főtere gyönyörűvolt. A berlini TV-torony szédítően magas, 203 méterről nyílt körpanoráma az európai nagyvárosra. A felfele és lefele vezetőúton nagyon izgalmas volt, szinte a felhők közé felliftezni. Prága óvárosa lebilincselővolt. A régi színes épületek miatt, nemhiába, hangulatos a cseh főváros. Legjobban az Aranyművesek utcáját vártam, de sajnos belépőt kellet fizetnünk, ezért nem tekinthettük meg.”

Czifra Zalán, 7.a

  • „Új élmény várt: Drezda-Berlin-Prága

A tavalyi londoni iskolai kirándulás élménye máig elevenen élnek bennem, ezért nagy örömmel és várakozással jelentkeztem az újabb európai „körútra”. A több száz kilométert észre sem vettük, hiszen kényelmesen elhelyezkedve pihenhettünk, beszélgethettünk. A telefonos játékok is sokat segítettek az időmúlásában.

A korai kelést kárpótolta a csodálatos látvány, melyet Drezda nyújtott. Az Operaházban az angolt is gyakorolhattunk, az idegenvezetősok információt megosztott az újjáépített épületről. Berlinben a történelem a régi épületekkel és a híres emberek viaszbábúinak látványával elevenedett meg számunkra. A jövőt is láthattuk a Legoland-ben és a diplomata negyedben sétálva. Prága szépségét még az időjárás sem tudta elhomályosítani.  A jó társaságot a jó tanáraink kedvesen irányítgatták, hogy senki ne maradjon le a Péter bácsi, az idegenvezetőáltal vezetett csoporttól.

Elballagott nyolcadikosként további szép élményekkel, tudással gazdagodva gondolok vissza a Benka iskolára. Horti Gyuri bácsi szavait idézve: HÁROMSZORORS HIPP-HIPP HURRÁ A SZERVEZŐKNEK!”

Molnár Fábián, 8.b

  • „This trip to me was very good. We saw a lot of nice things in Germany, and the tour guide was nice too. The way to Germany I really liked, I met many people and made a lot of friendships during the trip. The accommodations were good, the food was good as they were. I have learned a lot about this wonderful country and I hope I will be able to come here again. We were also in McDonalds, which was fine too. The bus was well cleaned, so it was perfect for me too. There were Debrecenians who were very good heads with us.”

Komár Henrik, 7.c

            Szeretném megköszönni munkatársaimnak a segítséget, Molnár Eteléné Ildikónak és Kohutné Trabach Gyöngyinek, hogy a szervezésben és az út során is figyeltek a gyerekekre. Horti György kollégánk, mint utas vett részt a kiránduláson feleségével, Edittel. Gyuri bácsi azonban az utolsó két napon átvette a „Speaker” szerepét és egyéni humorával színt vitt a társaság életébe. Azok a szülők, akik gyermeküket is elkísérték az útra, maradéktalan tisztelet illeti, hiszen türelemmel viseltettek a többi kamasz gyerek iránt is.

            Mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat, s rengeteg élménnyel gazdagodva térhettünk haza.

Baginé Lőrincz Erika

szervező pedagógus

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka