1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

„Feketén a hófehér” kézműves sakktábor

Vakáció,vakáció! Bár valamennyi diák lelkiismeretesen, napról napra írta fel betűit a táblára visszaszámolva az utolsó iskolai napig, sokan közülük a tanévzáró után sem búcsúztak el iskolatársaiktól, tanáraiktól, a sakk iránt érdeklődők számára ugyanis idén immár harmadik alkalommal került megrendezésre a sakktábor, Huszti Erika valamint Buzás Tünde tanárnők gondos szervezésében.

A program hangulatát ezúttal egy új helyszín oldotta elsősorban. A gyerekek az iskola falai közül kiszakadva ezúttal a Városi Könyvtárral ismerkedhettek meg: Baginé Tóth Erika igazgatónőnek, s a könyvtár további munkatársainak hála itt tölthették a tábor hetét, mindig akadt számukra elég hely és lehetőség a különböző kézműves foglalkozások kivitelezésére, és persze elég könyv ahhoz, hogy felszínre hozza a valamennyiükben ott  szunnyadó könyvmolyt.

Bár a résztvevők közül már sokan ismerhették egymást, és sakkszakkörösök is akadtak szép számmal, az első napot célszerű volt némi csapatépítéssel, ismerkedős játékokkal indítani. Ezt követően már megkezdődhettek az igazi feladatok: valamennyi sakk témában, s valamilyen módon a gyerekek kézügyességét fejlesztve, téve próbára. Miután mindenki elsajátíthatta, vagy feleleveníthette magában a sakk szabályait, saját, laminált sakktáblák készültek, a második napon pedig sakk-koronákkal valamint sakkfigurás vasalógyöngy művekkel folytatódott a sor. A gyalog, a futó, a huszár, a bástya, a vezér s a király gyöngyfigurák s zsugorka nyakláncok formájában is megelevenedtek előttünk, ám feladatból az utolsó napokra sem fogytunk ki. Horváth Mariann múzeumpedagógusnak köszönhetően a gyerekek egy-egy sakktarisznya elkészítése során megismerkedhettek a varrással, nem sokkal később pedig betekintést nyertek az agyagozásba. Frankó János asztalosnak hála mindenki gazdagabb lett egy bástyát ábrázoló falappal is, melyet maguk festettek ki a sakktábla színeiben. A gyerekek ügyesen és fáradhatatlanul vették az új kézműves ismeretek elsajátításával járó akadályokat, s amennyiben mégis segítségre szorultak, egyaránt számíthattak tanáraikra, s a könyvtárba érkező diákmunkásokra, közösségi szolgálatot végző diákokra.

Természetesen – elvégre mégiscsak sakktáborról beszélünk – a kézműves munkák mellett a gyerekeknek egész héten lehetőségük volt sakkjátszmákban is bizonyítani, immár nem kézügyességüket, hanem fejlett logikai gondolkodásukat, stratégiai érzéküket. A programokat színesítette még több közös fagylaltozás, a helyszínből adódóan pedig sokak számára a könyvtárba való beiratkozás, esetleg az első kölcsönzésük is.

Bár a gyerekek a hét során elkészült valamennyi alkotást hazavihetik s emlékül őrizhetik, a táborzárás napján egy névre szóló emléklappal is gazdagabbak lettek, ezek átadásával zárult a 2018-as „Feketén a hófehér” kézműves sakktábor.

Korompai Virág

diákmunkás

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka