1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Szünidő, nyár, kikapcsolódás, olvasás!

A tanév utolsó napjain a Városi Könyvtár közreműködésével vettünk részt egy nem szokványos író-olvasó találkozón. Holden Rose volt iskolánk vendége, akinek izgalmas gyerekeknek szánt krimijeivel már hónapokkal előtte megismerkedtünk. Az első lépésként elkezdtünk kutatni, hogy ki is rejlik az álnév alatt. Kovács Attila egy név volt csak, s be kell vallani, hogy sok-sok ember él ezzel a névvel Magyarországon. Elmondásai szerint épp ezért választott egy igen sokatmondó művésznevet. Hogy miért mondd el sok mindent? Aki kicsit jártas az irodalomtörténetben, az tudja, aki pedig nem, annak most feloldjuk a név rejtelmeit. A Holden nevet J.D Salinger híres regényéből, a Zabhegyező hősétől kölcsönözte. A Rose-t azért választotta, hogy a híres elődökhöz hasonlítson (Cook, King), hogy egyszerű, rövid és mégis tartalmas legyen a vezetékneve. Amikor mindezt elmesélte nekünk áhítattal figyeltük és az az intelligencia, műveltség, ami ekkor már kisugárzott belőle lehengerelt egytől egyig minket.

Rövid élettörténetével folytatta. Beszélt arról, hogy hogyan lett egy szolnoki kisfiúból, egy sokat próbált két gyermekes apából kivételes író. Mesélt az életéről de szó szerint úgy adta át tudását nekünk, mintha csak egy kalandos történetet mondana el. Ezért volt olyan kivételes ez a találkozó, mert gyerekekhez szólt saját nyelvükön, s ez által lett szerethető.

Az olvasási idő kialakítása nagyon fontos – vallja Kovács Attila.  Alapvető, hogy mindenkinek legyen minden nap egyfajta rítusa, mely alatt olvas, lett légyen az bármilyen mű. Azok a készségek, amelyek az olvasás által fejlődnek alapjául szolgálnak a tanulási technikák helyes elsajátításának, a tanulási folyamatok általa egyszerűsödnek, kifinomodik az ember helyesírási készsége, és olyan szavakkal gyarapodik szókincse, amellyel választékosabban tudja magát kifejezni. Mindezek felett, az olvasás legyen öröm, jutalom a nap végén. A képzelőerő folyamatos aktivizálása nem engedi, hogy a gyermeki fantázia egyszerűen elsorvadjon a különböző számítógépes játékok által.

Kívánom nektek, hogy egyszer ti is legyetek vendégei ennek a csodálatos írónak, aki a kortárs magyar gyermekirodalom egyik kiemelkedő alakja. S ha most gondolkoztok épp, hogy milyen könyvet vigyetek a nyaralásra vagy mit olvassatok nagyinál a nyáron, akkor meleg szívvel ajánlom Holden Rose Holtidő című regényét.

Gazsóné Gugolya Beáta

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka