1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

A vers ünnepe

Minden esztendőben megemlékezünk a költészet napjáról, amelyet 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepelünk - e nap szülötte egyébként Márai Sándor költő, író is.

Az idei alkalom rendhagyó módon már az ünnep előtti napon kezdődött. A Pesti Evangélikus Egyházmegye kezdeményezéséhez csatlakoztunk, az ún. nagy versmondáshoz, amely arra vállalkozott, hogy a 2017-es reformációs jubileumi év és a költészet napja üzenetét összeköti. A kiválasztott vers, az Erős vár a mi Istenünk kezdetű Luther-korál lett József Attila fordításában. A 30-as években hirdette meg az evangélikus egyház azt a jeligés pályázatot, amelyen a ma ismert versszöveget ítélték legjobbnak. A nem nyertes borítékokat nem bontották fel. Erre a 60-as évek levéltár-revíziójában került sor. József Attila fordítása ezután az új énekeskönyvbe természetesen bekerült, és az újabb „összes versei” kiadásokban is olvasható. Iskolánk is csatlakozott a közös versmondáshoz, s a produkcióról készített videó felvétellel szeretnénk részesei lenni annak a közös filmnek, amely az egész évet elkísérheti rendezvényeken, közösségi portálokon, iskolai eseményeken.

Másnap a reggeli iskolarádió műsorában egy-egy verssel köszöntötte diáktársait Kiss Virág és Mester Dóra.

Nem véletlenül…

Virág április első hétvégéjén bronz minősítést kapott az országos „Szép magyar beszéd versenyen”, Dóra pedig múlt szombaton a VI. Országos Drámajáték-Színjáték Versenyen ért el első helyezést egyéni indulóként. További szép sikert könyvelhettek el kiegészülve Sztricskó Boglárkával és Jani Katával, akikkel a kiscsoportos versenyben 3. helyen végeztek.

A nap folyamán megzenésített versekkel vártuk a gyerekeket, a Red Bull Pilvaker zenekart hallgathattuk, a megszokottól eltérően, kicsit másként „hangolva” a verseket.

Délután a Városi Könyvtár meghívására felsőseink közül többen részt vettek a Versmaraton elnevezésű rendezvényen. Szabó-Mravik Szabolcs (Karinthy Frigyes: Előszó), Veszter Viktória (József Attila: Tiszta szívvel), Hodálik Hédi (Radnóti Miklós: Nem tudhatom..), Csontos Mariann (Batta György: Egy mondat a szeretetről), Vantruba Ágnes (Arany János: A walesi bárdok), Egri Dóra (Csokonai Vitéz Mihály: A Reményhez), Kiss Virág (Siv Widerberg: Barátság), Medvegy Réka (Petőfi Sándor: Szeptember végén), Mester Dóra (Lackfi János: Világ vége) arra vállalkozott, hogy nem egyszerűen felolvasta, de fejből, szívből mondta el kedvenc versét.  Szavalóink ámulatba ejtették a közönséget!

Megelevenedett a reggeli megemlékezés egy gondolata: „A költészet a lélek ünnepe. A szabadság végtelenje. Csoda és titok.”

Tanítványaink, diáktársaink életre keltették!

Lutheratúra szerkesztősége

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka