1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Angol hittan táborok a Benkában

Szarvas Day Camps in Benka

Iskolánkban most már hagyománynak tekinthető, hogy mind az alsósok, mind a felsősök számára angol nyelvű hittan táborokat szervezünk amerikai és angol evangélikus önkéntesekkel. Ezek a programok kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy a gyermekek bibliai ismereteiket bővítsék az angol nyelv gyakorlásával egyidőben.

A tanévzárás utáni első héten 64 kisdiák vett részt az alsós táborban. A tábornyitó vasárnapi istentiszteleten bemutatkoztak az amerikai önkéntes fiatalok angol nyelvi énekekkel a padsorokban ülő gyermekek és szüleik számára.

A heti program alapját képező angol nyelvi hittanos foglalkozásokat éneklés, kézműveskedés, szabadtéri játékok tették változatossá. Az alsós angol tanító pedagógusok mellett kollégánk Andrew C. Horváth, valamint amerikai segítőink: Rachel, Miles, Miriam, Elaina, Dennis mindvégig lelkesen vezették a foglalkozásokat. A gyerekek hamar megszerették őket és a szoros együttműködés eredményeképpen tanulóink lelkileg és szellemileg is gazdagodtak a tábori hét után.

A diákok befejezésként a záró istentiszteleten angol nyelvi templomi szolgálatukkal, valamint a Szeretetszolgálat udvarán megrendezett hamburgerezéssel búcsúztak a táborban szolgáló külföldi vendégektől.

ACORN CAMP

A felső tagozatosok és a Vajda Péter Gimnázium diákjai az ACORN Camp-pel közösen megszervezett angol-hittan táborban vehettek részt július végén. Az ACORN Camp egy angol keresztény alapítvány, mely azzal a céllal jött létre, hogy a fiatalok hitéletét erősítse, bibliai ismereteiket bővítse, s ezzel párhuzamosan az angol nyelvtudásukat fejlessze. Akik tavaly már voltak ebben a táborban, azok ismerősként üdvözölhették a táborvezető Annát, az őt segítő Pirit, s rajtuk kívül azt a 6 (idén +2) angol önkéntest, akik nagyon felkészülten és lelkesen érkeztek meg újra hozzánk, hogy ismét egy nagyszerű és tartalmas hetet tölthessünk együtt. Idén az orosházi Székács József Evangélikus Általános Iskola tanulói is csatlakoztak hozzánk.

A tábor a vasárnapi istentisztelettel kezdődött az Ótemplomban, mely során bemutatkoztak a tábor angol vezetői. Ezután a hagyományokhoz híven hamburgerezés következett a Szeretetotthon udvarában, ahol a tábor résztvevőinek alkalmuk nyílt kicsit összeismerkedni, beszélgetni.

A tábor minden nap 9 órakor kezdődött iskolánk alsó tagozatának épületében. A reggeli megbeszélés után szabadtéri csapatjáték következett, mely naponta más volt, de mindegyik nagy sikert aratott (pl. frizbi, akadályverseny, ”vizes játékok”). Kis szünet után kezdődött a bibliai foglalkozás, melynek keretén belül idén Dániel könyvét ismerhették meg a fiatalok közelebbről. (Az előadását magyarra fordították, mint ahogy a tábor többi részénél is-az angol órák kivételével-volt fordítás.) Az igehirdetés előtt nagyon szép evangélikus énekeket tanultunk, utána pedig kiscsoportos megbeszélések következtek a hallottakkal kapcsolatban, melyeket a lelkészek, valamint az iskolák hittantanárai vezettek, s ahol a gyerekek őszintén mondhatták el gondolataikat.

Ebéd után került sor az angol órákra. Míg tavaly az angol foglakozások „végeredményeként” egy kis jelenetet kellett bemutatni a csoportoknak, addig idén egy rövid werkfilmet (filmnaplót) kellett péntekre megalkotni az angol vezetők irányításával. Ez adott irányt az óráknak, melyek során a film időpontjának kiválasztásától kiindulva a szereplők és a helyszín leírásán át jutottunk el a történet elmeséléséig, mindezzel nagyon sok szót, kifejezést sajátítottak el a gyerekek. Természetesen az angol órákon kívül az egész nap során lehetőség van az az angol nyelv használatára, gyakorlására.

A délután hátralevő részében sportolni, kézműveskedni volt lehetőségük a diákoknak: (agyagtábla-, karkötő-, könyvjelzőkészítés), de pl. nagy sikert aratott a papírrepülő bajnokság is. A tábort minden nap egy fél órás megbeszélés zárta, mely során felelevenítettük az aznapi bibliai történetet, s megbeszéltük, mit jelent ez számunkra, mit tanulhatunk belőle.  Végül énekkel zártuk a napot.

Szerda délután a magyar vezetők, lelkészek és tanárok szerveztek egy délutánt az angolok és a gyerekek számára, ahol sok érdekes feladaton keresztül ismerkedhettek meg az Ótemplommal, Tessedikkel, Szarvas városával. Az utolsó feladatban az elrejtőzött angol vezetőket kellett megkeresni a csapatoknak a város területén.

A nyolcadikos és gimnazista fiatalok számára két esti program is kínálkozott: röplabda mérkőzés az angol vezetőkkel, illetve tábortűz melletti beszélgetés, mindkettő nagyon jó hangulatban telt.

Idén egy különleges alakalom is színesítette a programot: a Nyitott Ótemplom Éjszakája. Ennek keretén belül először a templomtoronyból hangzott fel pár gyönyörű dallam Himer Tünde előadásában, melyet az utcán hallgattak meg az ide látogatók. Nagyon különleges élmény volt.  Ezután Lázár Zsolt esperes úr megnyitója következett, majd egy kis zenei koncertet hallhattunk az angol önkéntesek előadásában. Ezután egy interaktív játékra hívott minden résztvevőt az esperes úr, mely során bebarangoltuk az Ótemplomot, s közben sok érdekes információhoz jutottunk a templommal és Tessedik Sámuellel kapcsolatban. Közben lehetőség nyílt a templomtorony és a harang megtekintésére is, ami ugyancsak nem mindennapi élmény volt.

A tábor a szokásokhoz híven istentisztelettel zárult, ahol a táborban résztvevő színjátszós gyerekek egy szép dallal búcsúztak az ACORN Camp önkénteseitől, majd esperes úr is megköszönte nekik a héten nyújtott munkájukat. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy jövőre is eljön Szarvasra ez a lelkes csapat, akikkel ismét egy vidám, élménydús, hetet tölthetnek a diákok.

Baginé Lőrincz Erika és Weinperné Kiszely Nóra pedagógusok

 

Alsós tábor

ACORN CAMP

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka