1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

„Hagyományőrzés a Benkában”

 

„Kultúra annyi, mint tanulás; megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszteni könnyű.”

(Kodály Zoltán)

Ebben a tanévben is iskolánk nagy figyelmet fordított a hagyományőrzésre, hiszen az Ember Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő NTP-MKÖ-15 pályázat támogatásával a gyermekek megismerkedhettek a citera játéktechnikai fortélyaival és tanulhattak szebbnél szebb népszokásokhoz, tájegységekhez kapcsolódó népdalokat.

Egész tanévben végig kísért bennünket a Nemzeti Tehetség Program által megnyert

” Hagyományőrzés a Benkában” pályázat, ami a foglalkozásokon kívül számos népzenei programot, kirándulást és új eszközöket biztosított a népzenekedvelő kisdiákoknak.

Február 19-én részt vettünk a körösladányi Cuháré Citerazenekar rendhagyó népzene óráján, ahol a gyermekek maguk kipróbálhatták a citera különböző fajtáit (prím, tenor, basszus nagybőgő citera) és együtt muzsikálhattak a zenekarral, hiszen közösen is tanultak dallamokat Komróczki Gyula zenekarvezető segítségével.

Április 2-án felkerekedtünk és elutaztunk abudapesti Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárra, ami az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál. A gyermekek élőben hallottak magyar népzenét profi zenekaroktól, megtekinthették a népművészeti kirakodó vásárt, és részt vettek egy országos táncházban. A hagyományőrzés minden motívumával kapcsolatba kerültek: zene, tánc, képzőművészet.

Április 6-án ellátogatott iskolánkban Havay Viktória etnográfus, népdalénekes Budapestről, aki egy fergeteges rendhagyó népdalének órát tartott a tanulóknak, Moldvai dallamokat tanulhattak tőle. Ezeket a népdalokat később a napközis foglalkozásokon, ének-zene órákon, néptánc órákon is tudták hasznosítani. 

Május 6-án a TikTrió zenekar Butyiról utazott el hozzánk, akik egy fantasztikus hangszerbemutatóval örvendeztették meg a benkás diákokat interaktív formában, hiszen a bemutató végén maguk is kezükbe vehették a különböző hangszereket.   

A népzeneoktatást segítette a pályázati pénzből vásárolt 3 új citera, pengető- és húrkészlet. A fellépő gyerekek megjelenését szebbé varázsolta az új fellépő ruháik, amiben nagyon jól érezték magukat, ezután is ünnepélyesebbé teszik a fellépéseiket.                                 

Bízom abban, hogy jövőre is folytatódik ilyen minőségben a népzeneoktatás az iskolánkban, minél több gyermek kedvet kap a zenéléshez: „szóljon a muzsika, szóljon a dal”.

 

                                                                                              Boczonádi Zsuzsanna

                                                                                                          tanítónő

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka