1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Környezetvédők sikerei a Benkában

Az ökoszakkörösök  tevékenysége sokrétű volt ebben a félévben a  Benkában. Minden ősszel Szeptemberben Kardoskútra kirándulunk a Fehér tó Napjára. Most sem hagytuk ki ezt a lehetőséget. A gyerekeknek nagyon tetszett az állatsimogató, a ragadozómadár-bemutató. Sokat játszottak a régi udvari játékokkal, gyöngyöt fűztek, korongoztak, szalmát fontak a sátrakban. Délidőre elkészült a bográcsos ínycsiklandozó szürke marha pörkölt, aminek nagy sikere volt felnőttek gyerekek körében egyaránt. Természetesen kirándultunk a tóhoz, gyönyörködtünk a tájban és megcsodáltuk az ősi magyar háziállatokat az út mentén.

Beneveztünk  a Curie környezetvédelmi versenybe több mint tíz csapattal, 5. osztályostól 8. osztályos korosztályig.  Szorgalmasan készülünk a versenyre, aminek a témája a fény, mivel  2015 a Fény Nemzetközi Éve, a klímaváltozás, az Aggteleki Nemzeti Park barlangrendszere, védett növényei, állatai és a környezetvédelmi jeles napok.

Bekapcsolódtunk a „Világ legnagyobb tanórája „-ba, minden felső tagozatos osztállyal. Megbeszéltük a fenntartható fejlődés fogalmát, a globális célkitűzéseket amit ez a korosztály követhet , hogy a Földünk évtizedek múlva is egy szép és élhető bolygó legyen. Beneveztünk az Okos Iskola versenybe , egy háromfordulós internetes pályázatba. Jelenleg  1137  iskola közül 15. helyen állunk.

Bekapcsolódtunk az Öko-Pack  Kft. és a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás Hulladékgazdálkodási  pályázatának abba a részébe, amit tanulók számára írtak ki. A pályázat két részből állt. Az egyik a „Jó lesz az még valamire” kézműves pályázat; a gyerekeknek olyan hulladékokból lehetett készíteni használati tárgyakat, amelyek a háztartásban keletkeznek. Technika órákon és otthon akár szülői segítséggel készítették el az ötletesnél-ötletesebb tárgyakat. Az iskolában kiállítást rendeztünk, megnézték egymás munkáját. Kétszáznál több pályamunkát adtunk be. A díjazottak oklevélben, tárgyjutalomban részesültek.

·        Kozák Ádám 6.b

·        Gombkötő Gréta 8.a

·        Fabó Zsófia 6.a

·        Bagi Csanád 5.a

·        Kerekes Sándor 5.a

·        Karas Luca 5.a

·        Kis Márton 6.a

·        Csonki Flóra iskolánk volt tanulója

Az Öko-Pack Kft. „Hulladékból termék „kiállítását megtekintettük a felső tagozatos tanulókkal technika órákon.A kiállítás anyaga nagyon jól szemléltette, hogy a hulladék érték, ami újrahasználható. A fenntartható fejlődés mindannyiunk érdeke, mert energiát takaríthatunk meg az újrahasznosítással. Minden család itt Szarvason is sokat tehet a jövőért, a holnapért. Láthattuk, hogy milyennagy az ember felelőssége a természeti és társadalmi környezet megóvása szempontjából.

Az 5. b osztályosok részt vettek  az Öko-Pack játszóházban, mely játékos és szórakoztató formában tanított, hogy felhívja a figyelmet a környezeti problémákra.  Mozgásos, ügyességi és szellemi játékokon keresztül mutatták be azokat a módszereket, amelyekkel csökkenteni lehet a környezet károsítását, károsodását.

Nyílt napon voltunk iskolánk aSzarvasi Hulladékkezelő Telepen és a Gyomaendrődi Hulladéklerakót is megnéztük. Láttuk mi történik azzal a „szeméttel” amit a kukába dobunk, illetve amit szelektíven gyűjtünk. A tanulók megígérték, hogy szüleiknek is el fogják mondani, miért olyan fontos, hogy minél kevesebb értékes hulladék kerüljön a lerakóba.

A másik pályázatot „Hulladékböjt „címmel írták ki. Nyertesek lettek iskolánk tanulói közül hatan.

·        Gazsó Hanna 8.a

·        Janowszky Viktória 8.a

·        Pribelszki Boglárka 8.a

Ők a Kalnett Bt. biobrikett  gyártásának folyamatát ismertették, hogyan tudnak hulladékból értékes energiát nyerni. A másik prezentációjuk  a családok környezettudatosságának felmérése, ismertetése volt.

·        Aszódi Petra 8.b

·        Megyik Róza, 8.b

·        Opauszki Kata 8.b

Előadásuk témája a biogáz előállításának, felhasználásának  lehetőségei. Ezzel a tanulók iskolánknak szelektív hulladékgyűjtő tárolókat, valamint három napos egri kirándulást nyertek, aminek nagyon örültek.

   Az Öko-Pack Kft-től kapott kukáknak olyan nagy a sikere, hogy a tanulók versengve dobják ki a hulladékot a megfelelő gyűjtőbe. Reméljük a Komép partner lesz az elszállításban.

  Tanulóink sikereihez gratulálunk, további kitartó munkát kívánunk. Az évek óta folyamatos környezetvédelmi nevelés terén végzett munkánk elismeréséért kaptuk meg az Örökös ökoiskola címet, amelynek a hivatalos díjátadó ünnepsége 2016 januárban lesz.

Podany Anna

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Megbízatások

Intézményvezető: Molnár Eteléné

Igazgatóhelyettesek: Csernusné Samu Edit, Egriné Tusjak Otília

Intézményünkben négy munkaközösség működik:

Alsó tagozatos munkaközösség
Munkaközösség vezető: Farkas-Gergely Arnold Zoltán

Felsős munkaközösség
Munkaközösség vezető: Fekete-Rekényi János

Tehetséggondozó munkaközösség
Munkaközösség vezető: Gazsóné Gugolya Beáta

Nyelvi munkaközösség
Munkaközösség vezető: Baginé Lőrincz Erika

Adatvédelmi felelős: Fabóné Kordoványi Enikő
Telefonszám: 06-66-312-325

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka