1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Hősök a színpadon és a nézőtéren

 

„Készíttessék költői beszély, melynek hőse a nép ajkán élő történelmi személy, például Toldi Miklós, Kádár vitéz…Forma és tartalom népies legyen.”

Ki ne ismerné e sorokat, a Kisfaludy Társaság pályázatából? Toldi története, melyet korábban csak a néphagyomány őrzött, végérvényesen a szépirodalom része lett, köszönhetően témájának, nyelvezetének, mondanivalójának. Vajon ma is aktuálisak gondolatai? A mostani hatodikosok ugyanúgy lelkesednek Toldi Miklósért, mint szüleik? A kérdés nem egyértelmű, de a feldolgozások korában minden lehetséges: számtalan eszköz felhasználható a színházi világban, mely a mai fiatalok számára közelebb hozhatja a történetet. A klasszikus újraértelmezése Zalán Tibor nevéhez fűződik, aki Jókai Színház művészei segítségével Nagy Lajos udvarába repítette a Szarvasi Vízi Színház közönségét, köztük vagy három tucat benkás diákot, néhány szülővel és pedagógussal: Berta nénivel, Edit nénivel, Erika nénivel és Nóra nénivel. Mi kellett a remek élményhez? Forró drót a jegyirodával/lesz-e előadás, ha már esőnapot nem hirdettek/, vagy 20-25 telefon/ feltétlenül kell párna, takaró, esernyő és polár felső/ és néhány lelkes tanár, aki összecsődítette a gyerekeket. Jó volt leolvasni a diákok szájáról a „memoritert”, jó volt hallgatni a Balkán Fanatic, a Magna Cum Laude, valamint a Kerekes Band zenéit, de a legjobb volt Toldi Miklós hőssé válásának állomásait nyomon követni, mert kellenek a példaképek, az igaziak. Fáztunk-e? Rettentően! Tetszett-e a darab? Nagyon!  Izgalmasak voltak-e a kivetített festmények, a táncra kelő bútorok, vagy a vándorló díszletek? Persze!  A színjáték végére pedig megértettük: a hősök csendesek, visszafogottak, alázatosak, így válhatnak példaképekké: tegnap, ma és holnap is…

Hovorkáné Hegedűs Hajnalka

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka