1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Ide  kattintva még több kép tekinthető meg


A Benkában is elbúcsúztak a nyolcadikosok

Június 15-én, szerdán hatvannyolc diák énekelve járta végig iskolánk termeit, folyosóit, búcsút vettek a diáktársaktól, tanáraiktól, iskolánk minden dolgozójától. Majd szombaton a templomban került sor a végső búcsúzásra. Az ünnepi esemény Horváth Z. Olivér iskolalelkész szolgálatával, Lázár Zsolt esperes úr igehirdetésével kezdődött: „Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is Őbenne. Gyökerezzetek meg és épüljetek fel Őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.” Az esperes úr emlékeztetett bennünket arra, hogy mindenki számára az eredmény, a gyümölcstermés a fontos, de nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy szükségünk van a gyökérzetre is a tartás miatt, hiszen mindenkinek szüksége van kapaszkodókra. Majd a hagyományoknak megfelelően az időgép segítségével a ballagók felidézték a legelső évnyitót, amikor az esperes úrral az oltár előtt kis elsősökként becsukták a szemüket, majd kinyitották, becsukták, kinyitották, be, ki… Tették ezt még néhányszor, mígnem nyolcadikosként ott ültek az oltár előtt virággal a kezükben, tarisznyával a vállukon. És valóban úgy tűnik, milyen gyorsan eltelt ez a nyolc év!


Intézményünk igazgatónője, Molnár Istvánné tolmácsolta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége és az oktatási, nevelési osztály vezetője és munkatársai köszöntő szavait. Köszöntője után a három búcsúzó osztály megható irodalmi műsora következett. Majd igazgatónőnk arra kérte a ballagókat, gondolatban lapozzák végig a nyolc esztendő emlékeit, kincseit őrző emlékkönyvük lapjait, melyek hűen tükrözik az eltelt idő hétköznapjait, ünnepeit, örömeit, sikereit. Az évek során nagyon sok szép, szívhez szóló történettel ajándékozta meg őket. A történetek nevelnek, tükröt tartanak elénk. Mivel is köszönhetett volna el a ballagó diákoktól, mint osztályközösségenként egy-egy tanulságos történettel.
A 8.a osztályhoz szóló történet tanúsága szerint a tudás nem közönséges kavics. Nagyon is különleges, mert aki birtokolja, annak egyszer csak gyémánttá válik. Az igaz, hogy első ránézésre értéktelen, gyűjteni fáradságos, de minél több van belőle, annál több érték rejtőzik benne. A 8.a mindig lelkiismeretes, lelkes gyémántgyűjtő volt. Az iskola volt az ő gyémántmezőjük.
A 8.b osztályosoknak szóló történetben egy kis paradicsompalánta nevelkedett a virágládában, és nagyon jól érezte magát. Aztán egyszer csak jött egy KÉZ, és kivette onnan, kiültette a szabad ég alá, hozott egy karót, odakötözte, majd ridegen leszakított róla néhány hajtást. A kis palánta ijedten, néha ingerülten tűrte, mi történik vele, de csak nőtt tovább… és végül termett sok-sok gyümölcsöt… és boldog volt! Így nevelgettünk benneteket mi is, 8 éven keresztül figyeltünk rátok, vigyáztuk lépteiteket, próbáltunk nevelni, irányítani benneteket.
A 8.c osztály egy afrikai gazdáról hallhatott, aki elment Afrika szívébe, hogy megtalálja azt a hatalmas gyémántmezőt, amelyről az emberek meséltek, és mesésen meggazdagodtak. A gazda sok éven át kutatott a kincsek után. Végül elfogyott a pénze, és nem tudott hazatérni. A birtok új gazdája sok-sok gyémántot talált a folyónál. Az előző birtokos nem vette észre, hogy a gyémántok ott hevertek a lábai előtt. A 8. c gyémántmezője a képességeikben rejlik, a szorgalmukban, a kitartó munkájukban. Nevelőik nap, mint nap csiszolgatták őket türelemmel, szeretettel, hogy a bennük rejlő érték megcsillanjon.


Ballagásunkat megtisztelte jelenlétével Dr. Czinkóczky Mihály felügyelő úr is, aki beszédében arról szólt, mennyi emlékkel, élménnyel gazdagodtak a tanulók az elmúlt években, milyen sikereket értek el. Nagy László biztató szavaival búcsúzott a ballagóktól: Töröld le könnyedet Kisírt szemedben mosoly legyen és derű, Minden nap kezdődik valami, valami nagyszerű, valami gyönyörű.


Többek teljesítményét –a ballagási ünnepségünket személyesen is megtisztelő - Babák Mihály polgármester úr ajándékkal és oklevéllel, jutalomkönyvvel ismerte el. Gratulált a diákok teljesítményéhez, megköszönte a szülők, nagyszülők támogatását, háláját fejezte ki a Benka nagy családjának, amire méltán lehet büszke városunk. Babák Mihály polgármester úr ajándékát Farkas Nóra, Lohr Lili, Nagy Boglárka, Opavszki Lara 8.a osztályos tanulók, Cziglédszky Barnabás 8.b, Csomos Álmos és Szrnka Katinka 8.c osztályosok vehették át.
A nyolcadikosok nevében Kerekes Szilvia, Král Vanda, Lestyan Lili, a hetedikesek nevében Nyárádi Hanna búcsúzott. A szülők nevében Lohrné Szűcs Andrea, Bődi Etelka és Bohák Renáta mondta el gondolatait.


A Benka-díjat az idei tanévben Lestyan Lili, Pozderka Nándor és Tóth-Rigler Emma 8.a osztályos tanulók érdemelték ki nyolc éven át kitűnő bizonyítványukkal, valamint kiemelkedő országos tanulmányi versenyeredményeikkel. Példaként állnak valamennyi diákunk előtt.
Nevelőtestületünk a „Diák példakép” címet Kepenyes-Darida Zoénak szavazta meg, aki tanulmányi eredményeivel, versenyeken való részvételével, aktív közösségi tevékenységével kivívta társai elismerését is.


Nevelőtestületi dicséretben részesültek Helmeczi Csanád, Lázár Gellért Benjámin, Nagy Viktória 8.a osztályos tanulók, valamint Kis Tünde a 8.c-ből.
Esperesi díjat Král Vanda 8.a osztáyos tanuló kapott.

Károlyi Zoltán (8.c) Az év atlétája és A legjobb roma tanuló elismerését vehette át.


KGYTK-díjazottak lettek színvonalas tudományos munkájukért Nagy Viktória, Nagy Boglárka és Pozderka Nándor, valamennyien a 8.a osztály tanulói.


Majd a kitűnő tanulók, országos versenyek díjazottjainak jutalmazása következett. Közülük is ki kell emelni azokat, akik kitartó szorgalommal a tanév folyamán sikeres nyelvvizsgát tettek:
Komplex középfokú nyelvvizsgát szereztek a 8.a osztály tanulói: Benke Márton, Domján Anna, Farkas Farkas Imre, Farkas Nóra, Helmeczi Csanád István, Kepenyes-Darida Zoé, Král Vanda, Lestyan Lili, Lohr Lili, Nádudvari Nóra, Nagy Boglárka, Opavszki Lara Vanda, Pozderka Nándor, Schubert Liza Helga, Tóth-Rigler Emma. Valamint sikeres szóbeli középfokú vizsgát tett Lukács Erik Alex, Medvegy Zalán Zoltán és Rómer Nóra, sikeres írásbeli vizsgával rendelkezik Nagy Viktória.
Origo Junior nyelvvizsgát tettek Bánfi Péter, Nagy Dominik és Szilágyi Tibor 8.b osztályos tanulók.


Diákjaink kitartó munkája, a nevelői felkészítés kimagasló eredményeket hozott végzőseinknek minden területen. Szülői támogatás nélkül nem örülhetnénk most együtt. Köszönetet mondunk a szülői közösségnek azért, hogy nyolc éven át segítették osztályközösségeink életét, munkáját, támogatták a gyermekeket.


Minden ballagó diákban él egy kép az első napokról, az első lépésekről a Benkában. Mindannyian őriznek néhány emléket az első találkozásokról, az első benyomásokról. A ma különleges pillanatai lesznek a holnap emlékei. Kedves ballagó diákok! Kívánjuk nektek, hogy az itt eltöltött évek, az iskola falai között megszerzett tudás, az élmények sokasága, a tanáraitok embersége, szeretete elegendő éltető erőt adjon nektek a mindennapok helytállásához, küzdelmeihez, hogy ne csak kitűnő, de hasznos emberekké is váljatok. Mert egy közösség, egy nemzet számára fontos, hogy sokan legyenek, akik a saját életükben sikeresek, de ennél fontosabb, hogy még többen legyenek, akik hasznosak is tudnak lenni. 

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka