1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Koszorút helyeztünk el Benka Gyula sírjára 

Iskolánk felsőbb éves tanulóival egy szép őszi napon kerékpárra ültünk, és elindultunk. Szokatlan volt az úti cél: az Ótemető. Csendben, megilletődve sétáltunk a diákokkal Benka Gyula felújított síremlékéhez, ahol felidéztük életútját.

Benka Gyula evangélikus lelkész tanár, a XIX. század második felében munkásságával a haladó szellemi, kulturális és politikai élet egyik fókuszát jelentette városunkban.

Elemi iskoláit Szarvason végezte, ahol nagy hatással volt rá tanára, Vajda Péter. 1862-ben került a szarvasi evangélikus gimnáziumhoz tanárnak, melynek 1884-től 1908-ig igazgatója volt. Az 1862-63-as tanévben az iskola felsőbb osztályaihoz kapcsolva megszervezte a tanítóképzőt, amely 1907-ben önállósult, illetve az ehhez és a gimnáziumhoz egyaránt szükséges zeneiskolát. Szellemi szükségletnek tartotta, hogy az ének-zenét minden iskolatípusban tanítsák. Lelkes támogatója volt a hangszeres zenetanításnak is.

Iskolánk névadójának, Benka Gyulának van mondanivalója, üzenete számunkra is:

„Benka Gyula nem csak a tudásával gazdagította, hanem a jellemével nevelte, megjelenésével fegyelmezte és irányította, hatalmas egyéniségével ellenállhatatlanul ragadta magával az ifjúságot”-írta róla Dr. Raffay Sándor püspök.

Ezt követően az evangélikus Útmutató napi igéjét hallgattuk meg: „Nekünk mégis egyetlen Istenünk az Atya, akitől van a mindenség, mi is őérte” (1Kor 8,6).

Benka Gyula, mint végzett teológus, többször is hirdette az Igét a szószékről. Nevelt és tanított. Krisztusi módon gondolkozott és élt. Formálta a gyülekezet, a város életét, ahogyan az Antiókhiában élő tanítványok is áldássá lettek a környezetüknek.

A megemlékezés után közösen elénekeltük a Jézus életem kezdetű éneket, majd koszorút és virágot helyeztünk el a sírnál.

A benkás gyerekek minden évben hallhatnak Benka Gyuláról a tiszteletére róla elnevezett kulturális műsorunkon, a Benka Gálán, minden nap „találkozhatnak” vele az iskola folyosóján elhelyezett táblán. Bízom benne, hogy ismét rácsodálkoztak városunk jeles személyiségére.

Isten kísérjen téged kibontakozó életed ösvényein.

Növekedj lélekben és igazságban,

Játssz a gyermek szabadságával.

Bízz a benső Lélekhangban, amely mindig szólít.

Járj csodákra nyitott szívvel utadon.

Megyikné Bagi Erika

 

 

 

 

 

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka